Banner
Infertility

De ce nu raman insarcinata?

 De ce nu raman insarcinata? De ce eu? Ce este in neregula? Toata lumea are un copil, mai Putin eu! Oare o sa am si eu, candva, noroc? Oare o sa am si eu intr-o zi un copil al meu?

Imi doresc sincer sa nu-ti fi pus niciodata intrebarea: de ce nu raman insarcinata? Daca, din nefericire, aceste intrebari  te urmaresc, nu pot decat sa-ti dau un sfat, ca de la o femeie trecuta prin asta :  stiu prin ce treci si te inteleg. Pe mine m-au macinat luni de zile, ani. Si inca ma mai macina.

Aici si aici am povestit pentru prima data despre infertilitate si experienta noastra cu inseminarile artificiale, precum si fertilizarea in vitro. Si chit ca nu este un subiect usor, pe mine m-a ajutat enorm. Sa ma descarc, sa analizez situatia mai bine, sa stiu ce e bine sa fac pe viitor.

Cariera-Casatorie-Casa-Copil cam asta este structura pe care o avem data din generatie in generatie, uneori cu ordinea modificata. Dar in principiu asta este drumul.
Si te trezesti ca ai 30-40 ani, un job bun si bine platit, un sot minunat, o casa asa cum ti-ai dorit si usor-usor infloresc temerile – oare de ce nu raman insarcinata? La toate framantarile interioare se adauga si presiunea pusa de familie sau prieteni care, cu siguranta, iti vor adresa intrebarea: Voi nu aveti de gand sa faceti un copil?

Zambesti discret si te scuzi spunand ca mai vrei sa capeti ceva experienta profesionala, poate ca vreti sa va mai bucurati de concedii in doi, ca nu este momentul, samd. In interiorul tau treburile stau altfel. De la expresii gen: noi vrem, dar nu se poate pana la ce naiba te intereseaza pe tine cand fac eu un copil?

De ce inventam scuze? Infertilitatea este o neputinta- cine recunoaste benevol ca ceva nu este in regula cu el? In conditiile in care pe tot ce inseamna media se promoveaza modele de „succes”, marimi ideale, concediile perfecte, familii implinite?! Nu! Rufele nu se spala in public. Altfel ce o sa spuna lumea?! Ca sunt una stearpa! Am folosit in mod special acest cuvant, pe care personal l-as interzice cu desavarsire, doar ca sa subliniez inconstienta si rautatea celor care isi permit sa-l atribuie unei femei. Efectele lui sunt devastante si pot avea urmari grave pe termen lung. In aceeasi categorie includ si sfaturile neavizate si mai ales necerute despre care o sa vorbesc intr-un alt post.

Sansele de a ramane insarcinata pe cale naturala intr-un ciclu menstrual sunt undeva intre 20-30%, in functie de varsta, conditiile de viata si genetic.

Daca intr-un an de zile, sarcina nu s-a instalat, e bine sa iei legatura cu medicul ginecolog si sa faci un set de analize. Acestea sunt relevante in cazul unor probleme. Pe care, cu ajutor medical, probabil ca le poti rezolva. Acidul folic este extrem de important si trebuie introdus in alimentatie in perioada pre-sarcina. Acesta face parte din categoria vitaminelor B si s-a dovedit ca administrarea acidului folic creste sansele de conceptie si previne defectele congenitale la nou-nascuti.

Sfatul meu este sa nu subestimezi factorul de stres. Cum iti spuneam si mai sus, cei din jurul tau pot fi o sursa reala de presiune asupra voastra, jobul – chiar si in conditiile in care-l practici cu mare placere – vine cu o doza de stres. Un copil te schimba fizic si mai ales iti schimba complet viata. Este posibil ca undeva in interiorul tau sa-ti fie frica de aceste modificari.
Toate astea pot influenta negativ.

Fii sincera cu tine! Acorda-ti un moment al tau si cauta-ti raspunsurile in tine, facand abstractie de toti cei din jurul tau. Imagineaza-ti ca tii in mana un test de sarcina pozitiv. Imagineaza-ti cum o sa arati insarcinata in luna a sasea. Sau cum o sa fie momentul in care o sa iti vezi pentru prima data copilul? Alaptarea? Primul schimbat de scutec? Ce emotii te incearca?
Focalizarea acestor momente este importanta pentru psihic, te familiarizeaza cu ideea unei sarcini si cu transformarile care vor avea loc.

Comunicarea este importanta! Nu, nu trebuie sa discuti cu toata lumea despre temerile tale. Dar este extrem de important sa discuti cu parterenul tau, sincer si deschis. Chiar daca ei nu prea isi arata slabiciunile,  cu siguranta  au si ei conflictul lor interior. Este extrem de important sa stii ca exista cineva care te iubeste si te sprijina neconditionat.

Fii blanda cu tine! In functie de cum te vezi, transimiti  anumite semnale corpului tau. Daca este ceva de care am fost vesnic nemultumita –  atunci sigur a fost abdomenul (cu sanii m-am resemnat). Si intoteauna analizam negativ aceasta parte a corpului. Am incetat sa o fac in secunda in care am citit cartea ” Linistit in perioada pre-sarcina” a lui Birgit Zart. Ea a imprumutat de la o pacienta termenul de ” camera sfanta” ca sa defineasca partea abdominala/ zona uterului. Mi s-a parut atat de pozitiv, incat incerc sa-l mentionez de fiecare data cand tind sa fiu nemultumita de mine.

La intrebarea De ce nu raman insarcinata? nu exista un raspuns general valabil. Nici medicii nu-l garanteaza 100%. Dar o sa-ti spun ce cred eu – toate se intampla cu un scop, la locul si la timpul potrivit.

Banner

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *