Banner
Travel

Ce transmit pozele despre noi?

IMG-20160820-WA0003
IMG_20141119_140323
IMG_20160611_114816
IMG_20160629_094732
IMG_20160701_131041
IMG_20160702_153207
IMG_20160817_100806
IMG_20160818_091336
IMG_20160822_152500
IMG_20160823_180629

Acum cateva luni am participat la un seminar profesional cu tema: comunicarea eficienta si cum facem sa transmitem corect mai departe ideile noastre. Am fost extrem de surprinsa cand am realizat cat de usor poate lua nastere un conflict, in secunda in care nu reusim sa transmitem sau sa receptionam  corect si eficient informatiile, cat de mult transmitem printr-un simplu salut/ strans de mana/ tonul vocii / cuvintele folosite.

Unul din exercitiile incercate a fost sa dam pur si simplu mana cu cel care a sustinut seminarul. Acolo am realizat, la mine, dar si la ceilalti ca am tendinta sa ocolesc spre partea dreapta si in secunda in care am strans mana, m-am dat doi pasi in spate. Semnale care arata ca sunt un om deschis si  sigur pe el, dar care nu suporta sa fie ingradit, care are nevoie de o anumita perioada de acomodare/cunoastere.

La partea de receptie a informatiei am descoperit ca sunt tipul mix, care asimileaza in proportii relativ egale, la nivel tactil, vizual si auditiv. Si la o analiza mai profunda chiar asa sunt, intr-un magazin de haine, am tendinta sa ating materialul. Daca este aspru, atunci cu siguranta nu-l voi cumpara, chiar daca oferta este extrem de buna. La nivel vizual si auditiv, iarasi reactionez foarte bine, vazand o poza, un desen, o schita, pot sa-mi imaginez si sa-mi fac o idee mult mai usor, iar la capitolul muzica n-are sens sa spun ca daca am ascultat de cateva ori o melodie care ma atrage, cu siguranta stiu versurile pe de rost.

Modul in care incerci sa transmiti/ ceri o idee, in functie de tonul folosit si cuvintele alese, poti sa duci o sedinta in directia pe care ti-o doresti  sau din contra, sa blochezi absolut orice forma de comunicare/ mediere. Cand ti se aduce un argument si tu iti incepi contra-argumentul repetand argumentul partenerului, oferi acestuia senzatia ca esti implicat activ la discutie si reduci din efectul de explozie, inevitabil, de cele mai multe ori intr-un conflict. Pozitionarea partenerilor, la masa intr-o sedinta, postura pe care sa o adopti si tonul discutiei sunt iarasi lucruri care-ti pot aduce niste avantaje majore.

Cand ai astfel de informatii, atunci cu siguranta poti avea succes, poti duce sarcini mai complexe la bun-sfarsit, incercand sa-ti aduci partenerul la un nivel comun. Si asta cred ca este crucial, atat in viata profesionala cat si in cea privata.

Primul excercitiu mi-a ramas insa intiparit in minte. Se numea: descopera-l pe cel de langa tine. Am fost grupati in asa fel incat sa nu ne cunoastem unul cu celalalt si a trebuit sa ne lasam descrisi de ceilalti, neavand voie sa livram nicio informatie despre noi. Atitudinea si hainele sunt extrem de importante, ele influenteaza in mod deosebit si ofera informatii despre noi, mai ales in primele secunde, cand sistemul central al partenerului nostru deja ia decizi daca suntem de luat in seama sau nu, daca prezentam un pericol sau nu, daca suntem interesanti sau nu. Din experienta proprie pot sa spun ca atunci cand  stiu ca am o sedinta importanta cu un partener de proiect, aleg cu grija hainele. O camasa care sa-mi vina bine, dar care sa nu fie provocatoare, un parfum decent, dar care sa spuna ceva despre personalitatea mea, dosarul cu absolut toate detaliile pentru a explica ce am vrut sa spun si mai ales argumentele la toate intrebarile care-mi pot fi adresate sunt absolut obligatorii.

Sistemele de comincare online sunt un mijloc excelent de a transmite informatii despre noi. Cati dintre voi nu ati trecut, poate si la modul superficial peste Newsfeed-ul de pe  Facebook sau Instagram, dand like automat, cand poate nici nu ati analizat mai profund fotografia respectiva? O singura privire- da, imi place; nu, mai departe. Cam la asta se rezuma catalogarea  la nivel involuntar. De aceea unii oameni ne sunt simpatici din prima secunda, pe cand altii nu starnesc niciun interes.

 

Am ales special mixul acesta de fotografii, pentru ca, desi toate sunt cu mine, ele reflecta stari complet diferite. Daca-n prima, se observa aerul lejer si detasat din tinuta,  in poza a treia se transmite ideea de senzualitate,in unele sunt transmise stari de genul-cu gandul departe, in altele totul se invarte in jurul hainelor sau a felului in care esti coafat samd.

Transmitem tot felul de semnale prin felul nostru de a fi. Daca am putea sa actionam si sa reactionam si mai bine la semnalele care ne sunt transmise, cu siguranta am avea niste relatii profesionale/ personale mult mai bune. Si poate nici nu am mai incerca sa parem ceea ce nu suntem.

 

Banner

Join the discussion

 1. Diana

  Interesant articolul, cred ca mi-ar place sa particip la un astfel de seminar

  • Anamaria1086

   Sincera sa fiu, la inceput am fost sceptica in privinta acestui seminar. Dar s-a dovedit a fi extrem de util si faptul ca e pus la dispozitia angajatilor, intareste convingerea ca firma investeste in know-how-ul angajatilor. De pe urma carora, la randul lor au de profitat.

 2. BobbuBrowne

  Hello! Cool post, amazing!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *