Banner
Personal

Facebook sala de judecata a secolului XXI


http://www.lovethispic.com/image/190074/facebook:-the-place-where-everyone-becomes-a-judge

Facebook, sala de judecata a secolului XXI. 

Cam asa as descrie, aplicatia asta, la momentul actual, dupa cele doua evenimente nefericite in Romania : adoptia Sorinei de la Baia de Arama si Crima de la Caracal.

Nu o sa discut despre cat de grave sunt aceste evenimente, nici despre vinovati (care trebuiesc pedepsiti), nu o sa ma leg nici de spiritul civic, care in momentul producerii nu a existat. Eu o sa scriu doar despre ce este pe Facebook.

Ambele evenimente au starnit o emotie puternica in cetateni. Si recunosc, am plans cand am vazut prima data clipul cu Sorina, cand este luata cu forta din casa asistentului maternal. 

Aceasta emotie se regaseste in sutele de Status-uri  pe Facebook si este cat se poate de fireasca. Dar, gandirea rationala nu are loc cand suntem coplesiti de emotii, fiind ele de orice natura. Si am impresia, ca foarte putina lume se sinchiseste sa caute mai multe surse, sa vada problema per ansamblu si nu franturi.

Din dorinta de a face rating, fie el sub forma de vizualizare, de click, de share,samd. mass-media online pune titluri dezinformante. Nu o data am citit: „Sorina a fost luata cu mascatii de la mama ei!”, in conditiile in care femeia nu mai era la momentul respectiv nici macar „asistent maternal”.

In cazul „Criminalului de la Caracal”, site-urile online DCNews, Digi24, Cotitdianul, Adevarul, samd nici macar varsta acestuia nu corespunde, vehiculandu-se ideea ca acesta are 55, 65, 66 de ani.

Alimentati cu astfel de informatii, oamenii se revolta, pe Facebook. Unii mai in ras, altii mai in serios. Se dau Share-uri masive la expresii „Daca suna la 112, la misto, era gasita intr-o ora”. Nu doresc nimanui, dar absolut nimanui sa fie nevoit sa sune la numarul de mai sus. Daca va imaginati ca apeland, apare un punct rosu pe harta dispecerului, va dezamagesc, nu suntem in CSI-Miami. In functie de cat de avansat este telefonul, de reteaua de acoperire, puteti fi localizat, cu mult noroc, pe o raza de mai multi  kilometrii patrati(1km²=140 de stadioane de fotbal), cu ajutorul turnului de telefonie. Sursa- Rettungsdienst-DE.

Neavand un comunicat oficial se fac tot felul de speculatii. De la „transarea victimelor si arse/ la dizolvarea lor cu acid” . La momentul acesta neexistand un cadavru. Cui ii foleseste raspandirea aceasta in masa a informatiilor cu impact emotional puternic? DOAR celor interesati de rating. 

Clasa politica si organele de politie/ procurori se folosesc de aceste evenimente, ca sa  castige simpatia cetatenilor, sa se scuze si de fapt sa isi ascunda incompententa. Asta sunt, incompetenti!

Pentru ca in fond, aceste evenimente puteau fi evitate. Daca fiecare dovedea un minim de spirit civic. Daca se uitau si peste marginea farfuriei. Daca actionau cand era necesar, cu resursele potrivite.

Acum este tarziu, comenatariile se vor uita, Share-urile vor fi la amintiri peste un an sau doi. Greselile astea nu sunt reversibile. Dar noi, ca oameni, trebuie sa intelegem ca viata este in afara spatiului online.

Si ca Facebook aduce intr-adevar oamenii impreuna, dar ii face pe toti judecatori.

Banner

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *