Banner
Personal development

„Gloria cea mai mare, nu insemna sa nu cazi niciodata, ci sa te ridici de fiecare data cand ai cazut” Confucius

 

Una din rezolutiile pentru acest an, a fost sa petrec mai mult timp citind, decat sa dau scroll pe Facebook. Si chiar daca nu imi iese mereu partea cu internetul, cartilor le-am acordat intr-adevar mai mult timp.

Am povestit in ultimele doua posturi, despre un capitol nefericit din viata noastra, cu incarcatura emotionala, cu momente de cumpana, deznadejde, neimplinire si am primit un in schimb cuvinte atat de frumoase din partea voastra. Pentru asta va multumesc din inima, tuturor, ca v-ati rupt din timpul vostru pentru a imi scrie un gand.

Aveam un voucher la o librarie, de cand am implinit 30 de ani si am zis ca e cazul sa-mi fac un cadou de suflet, asa cum a fost gandit.
Si mi-a picat aceasta carte in mana, care, si o spun cu toata sinceritatea, cred ca a fost una din cele mai bune achizitii din ultima vreme. Bazata pe principiile calugarilor Shaolin, recunoscuti pentru abilitatile lor in lupta, dar mai ales pentru intelepciunea lor, aceasta ofera sugestii si informatii despre decizii,  intuitie,  schimbari,  autoritate si despre greseli.

Am ales cateva citate, care mie mi s-au parut interesante:

„Un proverb spune: gandeste agil si ia o decizie in maxim sapte respiratii”
Viata noastra este un sir nesfarsit de alegeri. Unele decizii sunt nesemnificative si nici macar nu le mai luam in calcul, fie ca vorbim de piciorul pe care am calcat in secunda cand ne-am dat jos din pat sau locul unde ne-am pus rimelul folosit zilnic. Altele sunt atat de importante pentru noi si poate si pentru cei din jurul nostru, ca sapte respiratii par infime. Vorbim de un job nou, de o casatorie , de alegerea profesiei, decizii care ne pot schimba intregul destin.
Daca ne-am cunoaste suficient de bine, daca am face abstractie de oamenii si mediul incojurator, de constiinta noastra care tinde sa ne trimita la experiente traite sau auzite/citite, am putea sa facem alegerea dorita in acest timp.

„Multi oameni iau o decizie gresita, ca pe un esec personal”
Orice succes ne intareste increderea in noi, in puterile noastre, avem parte de considerarea si respectul celor din jur, o nevoie primara de care avem atata nevoie. Si ce greu este cand ceva nu iese asa cum ne-am dorit. De cate ori ne-am mustrat ca nu am respectat o dieta, ca nu am invatat pentru un examen la care am luat nota proasta sau poate chiar l-am picat.
O decizie, aduce alte consecinte dupa ea. Poate alte oportunitati, alte drumuri.

„O privire in urma, nu trezeste doar amintiri, ba mai mult, lasa emotiile ancorate in trecut sa renasca. Ca e vorba de manie sau suparare, toate aceste sentimente se intorc impotriva unui singur om – a ta.”
O, cate nopti ne framantam, intrebandu-ne: ce ar fi fost daca faceam altfel? Eu mi-am pus aceasta intrebare nu o data, ci de nenumarate ori si de fiecare data trezeam emotii ratacite sau poate special ignorate, dezamagiri, sentimentul de rusine si ma faceam prizoniera propriilor mele ganduri. Lucru care nu-mi aducea nimic pozitiv. Ce sa fie pozitiv, cand iti sabotezi singur stima de sine? Ce sa construiesti, cand de fapt te duci in trecut?
” Singura exceptie cand te reintorci la o decizie din trecut, este aceea cand ai de invatat o lectie pe care nu e bine sa o repeti”

„Cine isi doreste sa-si foloseasca in mod corect intuitia, trebuie sa invete sa-si blocheze dorintele, asteptarile, frica si asa-zisele cunostinte”.
Am refuzat un job foarte bine platit, intr-o firma cu renume, care mi-ar fi adus o crestere profesionala considerabila, spre uimirea tuturor, pentru ca am simtit ca nu e bine sa merg acolo. Si nici in ziua de astazi nu regret alegerea facuta, dar nici nu pot sa mi-o explic.

„Impunator este cineva, care le da celorlalti sentimentul ca stiu ceea ce fac si mai ales pun in aplicare asta.”
Cel mai bun exemplu care mi-a venit mie in minte cand am citit aceasta fraza, a fost maistrul meu de santier.Nu am intalnit des un asa om caruia sa-i fie ascultate ordinele de subalterni, fara ezitare. Si cel mai fascinant este modul in care gestioneaza anumite situatii in care nici macar el nu este 100% sigur. Pentru ca, desi nu a citit cartea, el stie ca „O secunda de sovaiala poate sa ingroape cea mai mare autoritate”. Si exemplele in istorie sunt nenumarate.

Concluziile sunt urmatoarele:

  • decide constient
  • ignora toti factorii care pot influenta  decizia ta si incearca sa iei in calcul, ca efectul propriu-zis generat de aceasta  nu este sesizat de ratiunea noastra
  • lasati trecutul sa se odihneasca
  • decide pentru tine isi ncearca sa intelegi ca o singura hotarare nu inseamna o schimbare

Daca v-am starnit interesul, nu pot decat sa spun ca merita investitia. E un inceput bun in dezvoltarea personala.

 

Banner

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *