Banner
Personal

Idei preconcepute in sarcina


Sursa

Din secunda in care ai aflat ca esti insarcinata nimic nu mai este la fel. De la amalgamul de hormoni care te invaluie, la faptul ca nu mai ai voie sa mananci alimente pe care probabil le adorai, la schimbarile fizice care nu vor intarzia sa apara, la sentimente de teama si lista poate continua la infinit.

Nu intelegeam cum de timpul mamicilor pare intotdeauna mai scurt, nu intelegeam expresii gen: o sa-ti fie dor de burtica! Cui? Mie? Care avea un abdomen bine tonifiat? O sa vezi ce repede cresc! Da, sigur.

Am intrat in luna a sasea si parca ieri aflam ca o sa am o mogaldeata, timpul trece fantastic de repede. Daca la inceput ma chinuiam sa accept minunea, acum ma confrunt cu decizii de viitor: unde nasc?, ce trebuie sa cumpar?, tema vaccinuri, ce medic pediatru aleg?cat o sa stau in concediu maternal? samd.

Partea buna este ca exista multa informatie pe internet, in carti de specialitate, ca poti intreba medicul ginecolog care iti monitorizeaza sarcina, in familie sau in cercul de prieteni. Si astfel de sfaturi sunt extrem de utile. Exista din nefericire si o anumita presiune sociala, idei preconcepute, sfaturi necerute ori sunt subiecte despre care nimeni nu vorbeste.

Daca as putea sa fac un top cu factorii frustranti cu siguranta un loc fruntas l-ar ocupa:

  • Numarul de kilograme acumulat in sarcina

Daca noi ca oameni suntem diferiti, cum sa avem sarcini asemanatoare? Un numar redus de kilograme acumulate poate inseamna un avantaj pentru mama si pui, dar nu garanteaza o nastere fara complicatii.
Daca persoana “X” s-a ingrasat atatea kilograme, asta nu e valabil pentru toata lumea.
Important este sa-ti asiguri tie si puiului tau nutrientii de calitate de care aveti nevoie.

  • Nu cumpara haine inainte de nastere

Nu stiu cine a inventat superstitia asta deplasata, pe care am auzit-o doar la romani. Sigur, exista niste limite pana cand o sarcina este declarata cat de cat sigura. Se recomanda sa le depasesti, inainte sa-i anunti pe cei dragi de vestea cea mare. Dar repet sunt recomandari si nu este ceva impus.
Ca raspuns la intrebarea: De ce ai cumparat deja haine, aduce ghinion? am raspuns sec: Si ce sa fac? Sa ies la iarna din maternitate cu un copil dezbracat? Sau sa-i cumpar haine la chioscul de langa spital? (bine nu e cazul aici, ca nu gasesti in chiosc haine, dar ma rog)
Nu cred ca un nou-nascut este dezamagit ca nu are camera lui bine aranjata, nevoile lui principale fiind afectiunea, hranirea, schimbatul scutecului, somnul, dar are nevoie de ceva lucruri, care insumate costa. De aceea mi se pare o alternativa buna sa le cumperi din timp.

  • Numele sfant

Alegerea numelui in sine este un proces care poate sa dureze. Long live Google. Si daca nu l-ai gasit pana la nastere, nu-ti ramane decat sa te rogi ca in secunda in care-ti vezi puiul sa ai revelatia aia si sa stii direct ce nume i se potriveste, altfel risti sa accepti propuneri din familie si e musai sa fie si unul sfant.
Eu personal am trei si mi-am disperat omul cu zilele de onomastica.

  • Sportul in sarcina

De la primul control in care mi s-a confirmat ca sunt insarcinata, am intrebat daca pot sa (mai) fac sport. Si medicul mi-a spus ca atata timp cat nu exista probleme, pot sa fac/ ba chiar e indicat sa fac in continuare sport INSA nu la intensitatea la care le faceam. Si ma bucur enorm ca pana acum, am pastrat aceeasi structura de antrenamente, cu unele mici modificari legate de schimbarile fizice care au survenit.
Consultati-va cu medicul vostru si daca e ok atunci miscare, organismul oricum va va spune cand e prea mult. Si multa apa, mai mult decat de obicei.
Contra: Pana cand burtica nu este chiar foarte vizibila, veti avea colegi pe fata carora veti vedea expresia: S-a ingrasat sau e insarcinata?

  • Daca mananci dulce in sarcina este fata, daca mananci sarat este baiat!

Mogaldeata noastra a fost foarte secretoasa pana de curand din punctul asta de vedere. Noua ca parinti ne era indiferent, faptul ca exista este o minune, ce pretentii sa mai avem si legat de sex. Dar tensiunea in randul celor dragi crestea. Si daca era destul de amuzant la inceput sa auzim tot felul de pronosticuri, la un moment dat parca si noi resimteam o anumita tensiune.
Important este ca puiul sa fie sanatos, indiferent de sexul pe care-l are.
Sfat pentru tatii care sunt dezamagiti de sexul copilului: Dragilor, voi si doar voi sunteti responsabili pentru asta, nu partenerele!

 

Pe internet se vorbeste doar despre cat de magica si frumoasa este perioada de sarcina. Si intr-adevar este, dar nu mereu. Uneori vei plange, uneori iti va fi teama, uneori crezi ca nu meriti sau ca nu esti pregatita, alteori o sa ai o nevoie mai ridicata de afectiune. Tot amalgamul asta de sentimente, datorat in mare parte de nivelul crescut de hormoni, de faptul ca organsimul tau este ocupat sa asigure tot ce este necesar pentru puiul tau, este firesc. Nu este ceva in neregula cu tine.(multumesc Andreea, pentru incurajare)
De aceea perioada de gestatie dureaza 40 de saptamani, ca sa avem suficient timp sa ne adaptam acestor schimbari. Si schimbarile astea vor tine o viata intreaga.

 

Ideal ar fi sa ne bucuram zilnic de miracolul pe care-l traim, sa nu ne lasam afectate de standarde impuse, de pareri necerute sau remarci deplasate. Sa luam decizii responsabile pentru viitorul copilului nostru si sa facem alegeri in functie de necesitatile personale, nu pentru ca toata lumea face asa.

 

Voi ce probleme ati intampinat in sarcina si mai ales: cum ati reusit sa le depasiti?

 

 

Banner

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *