Banner
Travel

Limitele sunt doar in mintea noastra

Weekendurile pline de soare, petrecute invatand.
 Dupa noaptea alba dinaintea examenului la matematica.

Nina, un om exceptional si o prietena pe masura. Cea care ne-a adus mereu pe drumul cel bun si care ne-a explicat, si nu doar o data, cu mult calm: unde trebuie pozitionata armatura in tavan.


Buchetul de flori venit din partea sefilor, o surpriza tare frumoasa.

Chit ca jobul meu este exclusiv despre cifre, uneori ele ma inspaimanta. Mai ales cand reflecta un anumit timp, pentru ca ma panichez la ideea ca au trecut – 4 ani.

Germanii au o vorba: Lebenlanges lernen ( inveti totata viata). Si eu mi-am cam insusit-o. Dupa ce am devenit proiectant, mi-am dorit sa mai fac o scoala tehnica, dar nu ma incanta ideea sa pierd experienta profesionala, asa ca am optat pentru varianta la distanta. Atunci mi se parea varianta cea mai buna. Atunci.
In cursul de baza aveam scoala in fiecare sambata, relativ aproape de casa. Din semestrul 3 aveam cursuri o data la trei luni de miercuri pana sambata, la vreo 250km de casa. Examenele doar duminica: fie Frankfurt, fie Essen, fie Osnabrück.

In martie ne-am dat examenele finale, poate cea mai stresanta saptamana din viata mea de student si am tremurat de frica pana saptamana trecuta, cand in sfarsit ni s-au trimis rezultatele prin posta. Emotiile au fost atat de mari, incat inca mai visez ca am gresit ceva la un examen si ca iarasi trebuie sa astept. Sau ca trebuie sa justific un esec in fata sefilor.

Facand un bilant final pot sa spun ca sunt multe beneficii, dar si dezavantaje  la forma asta de invatamant. Ca iti trebuie rezistenta, dintr-o clasa de 34 de studenti am terminat doar 3, restul s-au lasat pagubasi.  Dar in acelasi timp pot sa spun cu mana pe inima ca limite exista doar in mintea noastra.

Pro:

 • Scoala a fost structurata in asa fel incat sa ne dezvolte aptitudinea de a duce, individual, un proiect la bun sfarsit, urmand anumite scheme.
 • Cunostintele tehnice acumulate, ne-au dezvoltat spectrul profesional, invatand termeni si metode cu care nu lucram zilnic.
 • Flexibilitate. Puteai sa-ti alegi zilele in care sa-ti dai examenele, la fel cum puteai sa-ti alegi cand sa inveti.
 • Gasca de colegi a fost extraordinara si am reusit, pe langa cursuri sa avem si amintiri extraordinar de placute: fie un gratar, fie un iesit la Bowling, fie mersul la un targ de Craciun. Unii din ei mi-au devenit extremi de buni prieteni si pe langa ajutatul reciproc la invatat, am realizat ca avem extrem de multe in comun si in spatiul privat (parca altfel discuti cu cineva care trece prin aceeasi situatie ca si tine).
 • Personal mi-am dezvoltat vocabularul extrem de mult. Plus ca am capatat o siguranta de sine, care imi foloseste atat in spatiul profesional cat si in cel privat.
 • Chit ca a fost o perioada de timp extrem de stresanta si cu incarcatura emotionala mare, am invatat sa-mi stapanesc mai bine emotiile. Imi vine in minte saptamana cand am primit proiectul de diploma. Am fost selectati in grupe de cate patru insi, ni s-a dat un proiect si noi trebuia in patru zile sa facem o prezentare cu structura, calculatia, cu partea de statica si geodezie, cu dimensionarea sistemului de canalizare, cam baza proiectului de diploma. Unul din colegii de grupa a mentionat la un moment dat, ca trebuie sa modificam NEAPARAT un calcul pentru care deja fusesem notati. Si m-am trezit spunand raspicat, dar foarte detasat si extrem de sigura pe mine ca : In jumatate de ora, noi trebuie sa predam prezentarea, cu siguranta nu schimb acum niciun calcul, avand in vedere ca  nu e gata( nimic personal, nimic deosebit. A reactionat intr-adevar surprins, dar extrem de pozitiv, realizand ca noi aveam alte prioritati in momentul acela).
 • Sefii apreciaza enorm aceasta forma de invatamant, pentru ca sunt constinenti de efortul depus.
 • In final, reusesti sa iti iei diploma dorita si in paralel sa nu pierzi din experienta profesionala.

Contra:

 • Practic, noi patru ani de zile nu am prea mai avut viata privata. De invatat reuseam sa invatam doar dupa job si in weekenduri.
 • Ne-am fi dorit poate ceva mai mult ajutor din partea decanilor. Erau intr-adevar disponibili prin E-Mail, dar nu primeai un raspuns direct.
 • Programele folosite nu erau de actualitate, chit ca au toate acelasi principiu si manualele nu au fost intotdeauna explicite.
 • Pe langa costurile pentru scoala si examene, mai apareau si costurile pentru hoteluri, mancare, transport, samd.

Realizez ca sunt mai multe pro decat contra, ceea ce ma bucura enorm. Mai ales ca in sfarsit am timpul necesar sa ma dedic familiei, prietenilor, ca in sfarsit am timp sa alerg fara sa am mustrari de constiinta, ca pot sa dorm in weekend pana la o ora decenta, ca macar pentru scoala nu mai trebuie sa impachetez bagajele. Nimic nu este imposibil atunci cand iti doresti cu adevarat.

Si mai ales, ca pot sa ma dedic mai mult blogului si pasiunilor mele.

 

Banner

Join the discussion

 1. Corina

  Felicitari! Spor in toate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *