Somnul inainte si dupa nastere este un subiect extrem de controversat si astazi o sa vorbim despre el. Somnul copiilor o sa-l disecam separat, ca este mult de povestit( uite mucul, pupa-ma, inger-ingerasul meu si lista e infinita).
Saptamana trecuta, am lansat aici primul post legat de #realparenting si cum feedbackul primit a fost extrem de pozitiv, am zis ca trebuie sa pastram o oarece continuitate.
Eh, din momentul in care burta pare ca iti explodeaza, cam toate discutiile ajung sa cuprinda si „Somnul inainte si dupa nastere”. Toata lumea te sfatuieste sa dormi, cat poti, caci o data ce ai nascut, adio somn de voie. Teoretic, au dreptate, practic este complet rupt de realitate. De ce?
- Este misiune imposibila sa iti gasesti o pozitie decenta de somn din secunda in care intra burta pe usa si la cinci minute apari si tu
- Unele mame, bine-inteles ca eu nu puteam sa nu ma numar printre ele, am experimentat arsuri gastrice. Cu alte cuvinte eu si daca luam o gura pe apa, riscam sa nu mai dorm jumatate de noapte. Ardei umpluti, sos de rosii,chiftelute, chestii din astea de bun-simt in sarcina erau pe lista de mancaruri interzise, alaturi de cele deja stabilite de medici gen steak medium-rare, salam, unele branzeturi si trufe. Chiar ma gandeam de ce nu interzic foietajele, ne-ar scapa de multe kilograme 😀
- In functie de cat de mult noroc ai, te prinde trimestrul trei in mijlocul verii. Si puseurile de caldura nu-s anormale in sarcina, dar suprapuse cu o temperatura de minim 35° in camera, doamne-ajuta, poate e podeaua mai rece. Sau mai e un loc in beci, printre muraturi.
- Copilul se dezvolta, burta creste, arsurile gastrice apar, dar nici vezica nu mai are traiul pe care-l avea inainte. Si incepi sa faci potecuta pat-baie. Uneori si de vreo 2-3-4-n ori pe noapte.
In conditiile mentionate mai sus, este aproape imposibil sa dormi decent. DAAARRR, daca gasesti o pozitie confortabila pentru tine, dormi in numele lui Dumnezeu. Ti-o zice o mama, care nu a mai dormit ca un „om” normal de 1.006.560 de minute( adica fix din secunda in care s-a nascut Ilinca).
Pentru ca este foarte adevarat, din momentul in care ai nascut, somnul este ceea ce o sa iti lipseasca cel mai mult. Eh, o sa iti mai lipseasca si un chef cu prieteni, marimea hainelor, cocktailurile cu prietenele si in general cam tot ce tinea de viata ta de dinainte. Pentru ca tot ce era inainte, era in proportie de 80-90% rutina.
Brusc ai un copil( am ales special acest termen sa nu suparam mamele de baieti, dar nici pe cele de fete). Nici nu conteaza cum l-ai nascut, e acolo, mic-mare, cum spuneam, nu conteaza. Bai e acolo, dar vine fara manual de folosire. Unde e butonul sa nu mai planga, mama nu am lapte, mama i-au dat lapte praf asistentele. Mama ce somn imi este, dar uite ce frumos doarme, hai sa ii fac o poza. Stai ca m-a felcitat X-uleasca, trebuie sa ii raspund. Intr-un cuvant in primele zile, saptamani, luni esti praf. Structura, rutina? Forget it.
Nu, niciun post de 10 sfaturi cum sa iti educi copilul sa doarma toata noaptea nu o sa te ajute. Ignora intrebarea adresata de colegi, prieteni, familie: Doarme noaptea? Si te rog sa le ignori si pe: Doarme in camera lui? sau Doarme cu voi?
De ce? Pentru ca nu face decat sa puna si mai multa presiune pe tine. Si in fond si la urma-urmei, nu intreseaza pe nimeni unde doarme copilul tau. Sau cel putin nu ar trebui sa va priveasca decat pe voi.
Nu, nu am retete minune, pentru ca nu avem copiii trasi la xerox. Sunt indivizi complet diferiti cu nevoi complet diferite. Si ar fi bine sa ne gandim de doua ori ce sfaturi dam viitoarelor mame si ce intrebari adresam mamelor.
Ce as putea sa spun eu ca mama:
- Intre Somn si Curatentie, alege intotdeauna somnul. INTOTDEAUNA
- Incearca sa imparti responsabilitatile cu partenerul, cu familia si daca gasesti in regula chiar si cu o bona. Nu, nu esti o super-mom, daca totul e bec si tu ai cearcanele pana la gura.
- Nu te speria daca la inceput ai putea sa dormi si in picioare, in timp ce legeni copilul, exista si momente din astea. Dar trec.
- Sa nu te panichezi si mai ales sa nu te bucuri cand copilul iti doarme o noapte intreaga, cel putin la inceput. Daca alaptezi te trezesti Pamela Anderson si singurul fericit va fi partenerul tau de viata. Plus ca exista riscul cel mai mare sa te trezesti tu, sa vezi daca mai respira. Copilul, nu partenerul.
- Acorda-ti timp, sa cunosti omuletul pe care l-ai nascut. E unic, e special si cel mai bine se simte langa o mama odihnita, capabila sa raspunda la nevoile lui.
Sper din tot sufletul ca nu ai ales sa citesti postul acesta in detrimentul somnului, iar daca ai facut-o totusi, iti multumesc din suflet.
Mamelor, daca ati putea sa completati acest post, ce considerati ca mai merita adaugat?